summer_general300x250.jpg

camere foto

marți, 26 august 2014

Festivalul International de Teatru Sibiu 2014 (2)




        Astazi continui povestile despre  FITS 2014. Pe linga spectacolele de teatru, au fost si citeva expozitii de fotografie foarte interesante. M-a incantat tare mult expozitia lui Silviu Purcarete, cea a lui Radu Afrim, cea a Mihaelei Marin, dar si cea a lui Sebastian Marcovici.
     A fost tare frumos totulo> fotografiile, piesele de teatru, atmosfera... o alta lume. Pentru mine a fost o onoare sa stau alaturi  de minunatii oameni din teatru: actori, regizori artistici, regizori tehnici si ceilalti din spatele scenei, atat de importanti fiecarea dintre ei. M-am bucurat sa asist la pregatirea decorului, la repetitii, la discutiile dinaintea jocului de pe scena.



Expozitie Radu Afrim

Expozitie Radu Afrim












  In calitatea mea de voluntar, companiile de teatru cu care am colaborat si spectacolele pe care le-am avut in grija la FITS 2014 au fost:

1.Teatrul Unteatru cu spectacolul  ' Blackbird ' - regie Andreea si Andrei Grosu.
2.Teatrul Fix -Iasi     cu spectacolul ' Dreaming Romania ' - regie Radu Horghidan si Mihai Pintilei.
3.Uniter - cu spectacolul ' Hai iu,iu,si nu Hey you,you ' - regie Radu Afrim ,muzica Vlaicu Golcea.
4.Teatrul Act -cu spectacolul ' Pai...despre ce vorbim noi aici,Domnule? ' - regia Alexandru Dabija cu Marcel Iures si George Mihaita.
5.Teatrul Unteatru - cu spectacolul ' Cel mai frumos roman din lume ' - regie Alexandra Penciuc.




  Un alt eveniment interesant, in cadrul acestui festival, a fost acordarea stelelor unor nume importante din arta romaneasca, eveniment inaugurat anul trecut, care, cu siguranta, va deveni traditie.                                                                                                                                                                
         

In cadrul Festivalului International de Teatru Sibiu 2014
au fost acordate sapte stele urmatorilor:  Martin Hochmeister (post mortem), Radu Stanca (post mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa și Gigi Căciuleanu.











Au fost prezente multe personalitati ale scenei romanesti si straine.


Raluca Radulescu si Krystian Lupsa













Gigi Caciuleanu..



























    Doresc sa adaug si  destainurile  altor voluntari:
Primul este Alexandru Razvan :
FITS o lume magică în care odată intrat greu mai vrei să ieşi …
   ' Anul trecut am aflat de acest festival (eu nefiind din Sibiu) şi, văzând, m-a impresionat foarte mult tot ce FITS-ul arăta publicului şi atunci, curios de cum arată această lume văzută şi din interior, m-am apucat de căutat informaţii despre cum pot face parte din echipa de voluntar                                                                         După ce am aflat cam tot ce se putea afla m-am hotărât să mă înscriu şi eu, asta se intampla la începutul acestui an. Odată intrat în acest program am descoperit o altă lume, o lume magică, eu aşa am denumit-o unde se îmbină teatrul, dansul, muzica şi circul, şi unde e atâta de fascinant încât ai impresia că trăieşti într-o lume total diferită de realitate. Odată intrat în această lume de basm începi să gandeşti altfel, să te gândeşti mai mult la ce se întamplă în jur şi să acţionezi diferit. Te face să pui din ce în ce mai multe întrebări şi tot tu să le cauţi răspunsuri singur. Fiind primul meu an nu cunoşteam pe nimeni de acolo, mă simţeam puţin speriat dacă nu o să fac faţă provocării, de o provocare pentru că citisem despre activităţiile de care se ocupă voluntarii, dar nimic mai mult. Dar nu a fost aşa cum credeam eu, de cum am intrat în gaşca voluntariilor mai vechi, am început să vorbim să ne împrietenim şi acum chiar să ţinem o legătură strânsă. Toţi voluntarii care participă la acest proiect sunt extraordinari, m-au ajutat să mă integrez repede de parcă ne-am fi ştiut de ani buni, dar şi minunaţii oameni din echipa de organizare, care m-au ajutat foarte mult şi m-au susţinut cu sfaturi şi nu numai.

      Rolul meu în acest festival a fost de distribuţie a produselor protocol (apă, cafea, ceai, lapte de cafea, fructe  şi suc) adică un fel de valet al companiilor, da a fost puţin mai geu la început pentru că nu ştiam exact ce şi cum trebuie să fac, fiecare companie începea montarea sau repetitie de dimineaţă şi trebuia ca protocolul să fie la timp la locaţia unde îşi desfăşurau activităţile, era o bătaie de cap continuă cu multă alergătură, oboseala, puţin stresat dacă îmi fac treaba bine şi cu cât mai puţine greşeli .O fost super, adică în fiecare dimineaţă când mă trezeam cu atâta bucurie, mergeam la teatru ştiind că nu fac singur toată treaba şi că am voluntari care mă ajută. Este atât de fascinant să participi la acest program încat nu îţi poţi închipui, şi odată ce faci parte din program nu îţi doreşti să mai pleci aşa cum pot să spun şi eu, adică, cât de obositor a fost, abia aştept următoarea ediţie.                                                                                                                                     Mi-am făcut prieteni, oameni atât de superbi cu care îti e mai mare dragul să lucrezi, voluntari şi nu numai. Ce pot să zic sigur, eu unul mi-am luat un singur bilet, un bilet dus pentru mult timp spre o lume magică, precum FITS.'

 A doua provocare vine de la un voluntar japonez pe nume Mayumi Taniguchi...
 Mayumi a raspuns asa la intrebarile mele:

1.Ce a insemnat pentru tine sa fii voluntar in cadrul Festivalului de teatru international Sibiu 2014 si al citelea an a fost acesta?

Mayumi Taniguchi: Al cincilea an ... am inceput sa muncesc ca voluntar in 2010. Anul acesta am lucrat ca voluntar si coordonator al voluntarilor internationali. FITS este munca mea pe care o fac din pasiune
.
2.Cum ti s-au parut oamenii din Romania? Dar Sibiul?

Mayumi Taniguchi: Sibiu este a doua mea casa. Oamenii din Romania sunt prietenii mei cu inima deschisa si frumoasa.

3.Vei mai veni ca voluntar in anii urmatori?

Mayumi Taniguchi :Bineinteles! Ma voi intoarce la Sibiu anul viitor, din nou.

Pe linga cele mentionate pina acum,am reusit sa particip si la citeva spectacole lectura: la doua spectacole a participat si Madalina Dorobantu.Madalina Dorobantu a participat in cadrul FITS la 2 spectacole de lectura si un spectacol de teatru in afara concursului.

.



Madalina Dorobantu
Am rugat-o pe Madalina sa imi spuna citeva cuvinte despre FITS 2014 si iata raspunsul ei:


'FITS. Foarte greu să vorbesc despre experiența asta. Nu știu de unde să încep. Mai ales pentru că e prima mea întâlnire cu ea. Sunt în Sibiu de anul trecut din octombrie și încă de atunci am așteptat cu nerăbdare festivalul, dar s-a dovedit a fi mult mai mult decât mi-am imaginat eu.

Am participat în festival cu spectacolul ”Scrisori pierdute” în regia lui Bogdan Sărătean și cu două spectacole lectură (”Ceruri” de Wajdi Mouawad și ”Pulverizare” de Alexandra Badea) coordonate tot de Bogdan Sărătean. Datorită acestor lecturi am întâlnit doi scriitori minunați. Vă recomand cu toată căldura și sinceritatea să citiți aceste texte.
Când, după lectură și întâlnirea cu el, am crezut că l-am descoperit pe Wajdi Mouawad, am văzut spectacolul ”Seuls” care a avut un impact emoțional foarte puternic asupra mea. Mi-a demonstrat ce înseamnă cu adevărat omul, actorul, scriitorul și regizorul Wajdi Mouawad.
Tot din categoria ”experiențe de neuitat” face parte și vizionarea spectacolului ”Intrigă și iubire” în regia lui Lev Dodin.
Din păcate, nu am experiența necesară și nu am terminat nici Facultatea de Teatrologie pentru a descrie aceste două spectacole așa cum merită. Pot doar să spun că au fost două dintre cele mai frumoase experiențe din cadrul festivalului.
În FITS am avut ocazia de a întâlni și alți oameni extraordinari în afară de cei menționați mai sus. Matei Vișniec, Neil LaBute, Yuri Kordonski.
Întâlnirea cu Yura a fost una pe care am așteptat-o de ceva vreme deoarece îi admir munca foarte mult. M-am bucurat să îl am alături aproape zilnic pe regizorul Yuri Kordonsky, dar cel mai mult m-am bucurat de prezența lui Yura, omul.
Participarea la FITS înseamnă mult mai mult decât ce am apucat să scriu aici, așa că nu pot decât să vă spun că nu trebuie să ratați ocazia de a participa și dumneavoastră.'
Un spectacol interesant, de lectura, la care am participat a fost 'Limbi frumoase' de Neil LaBute cu participarea autorului. Nu va pot descrie in cuvinte bucuria de a-l vedea si de a sta de vorba cu el. L-am felicitat pentru piesa 'Forma lucrurilor' si i-am spus ca mi-a placut mult -a fost tare incintat sa auda asta.








Am participat la un interesant dialog intre Neil LaBute si Octavian Saiu, in cadrul conferintei de presa urmata spectacolului. Va redau cateva dintre cele auzite acolo:
-'Oare fetei din ' Forma lucrurilor ' i-ar placea sa socializeze pe facebook sau Twitter?
-' Cind scriu nu ma gandesc ca va fi ingragita de public peste 15 sau 200 de ani.'
-'De obicei, ma imparteam intre film, teatru, adaptari carti, televiziune insa treptat am renuntat si am ramas om de teatru.;
-' Imi plac mai mult povestile scurte.'
-' America este intr-adevar tara tuturor posibilitatilor,unde poti face absolut orice vrei - totul e sa ai curaj.'
-' Teatrul sta in colaborare-atat regizorul, scenaristul si actorul trebuie sa colaboreze pentru ca publicul sa fie multumit. Intreg procesul poate fi asemanat cu o sala de judecata. Actorii trebuie sa fie egocentristi pentru a sti sa se protejeze.


















Octavian Saiu,Neil LaBute,Constantin Chiriac





















Un alt eveniment interesant a fost workshopul condus de Neil LaBute, care s-a finalizat cu un mic spectacol in care actorii au scris despre singuratate si au interpretat-o.... fiecare in viziunea sa.
Actorii care au participat la workshop sint:Alexandru Ion, Cristina Florea, Cosmina Stratan, Liviu Romanescu, Camelia Pintilie, Eliza Păun, Oana Hodade,Radu Iacoban,Ionut Grama.












L-am rugat pe Ionut Grama sa imi scrie citeva cuvinte despre experienta avuta la workshopul lui Neil LaBute .
Iata raspunsul sau:

' Neil e un tip foarte direct, relaxat si haios. Stia foarte bine ca nu lucreaza cu amatori sau cu ‘invatacei’ si ca nu e cazul sa ne explice cum se scrie si cum se interpreteaza un text dramatic. Si-a asumat mai degraba rolul de mijlocitor, de intermediar intre dramaturgi si actori. A lucrat ceva mai mult pe partea de dramaturgie, la alegerea temei si la dezvoltarea textelor, apoi ne-a lasat sa ne desfasuram, sa ne cunoastem intre noi si sa colaboram. Deci, practic, desi cu totii veniseram la workshop 'ca sa lucram cu Neil LaBute’, ne-am dat seama ca elementul important al atelierului era interactiunea dintre participanti. Munca propriu-zisa a constat in colaborarea actor-dramaturg: am lucrat pe text si am gasit un numitor comun, iar asta a eliminat nevoia unei viziuni regizorale exterioare pentru fiecare bucata. Si e un lucru care se intampla rar in teatrul romanesc - sa ai ocazia, ca actor, sa discuti pe baza textului direct cu dramaturgul, sa lucrati impreuna iar piesa sa evolueze, sa se transforme, in functie de personalitatile celor implicati. Am avut, pe parcurs, sesiuni de feedback, coordonate de Neil, iar apoi, in final, treaba lui a fost sa adune toate aceste mici one-man/woman show-uri si sa le prezinte unui public, sa creeze contextul comun.
Bineinteles ca mi-as dori sa colaborez cu Neil LaBute in viitor. El este si regizor de film - deci, cine stie?


Ionut Grama
Ultima de zi de festival s-a incheiat cu Gala Celebritatilor ,unde s-au dat diverse premii...

































Ilie Gheorghe si Radu Afrim au fost cei doi premianti de la FITS care au primit ca trofeu... doua papusi. Acestea au fost personalizate de artista Ulyana Tymoshenko.















Cantabile din Marea Britanie au intretinut atmosfera. O trupa care a improvizat foarte mult si a reusit sa binedispuna o sala plina.



Si repede,repede au trecut cele 10 zile de festival. As mai avea de povestit,insa ma opresc aici.
Va invit de pe acum la noua editie FITS 2015. Ne vom intilni cu siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu