summer_general300x250.jpg

camere foto

joi, 10 august 2017

Teatru in TVR - Piatra din Casa - regia Constantin Dicu
In data de 9 august 2017 am avut bucuria de a participa la  ultimele repetitii la  spectacolul   ' Piatra din casa ' in  regia lui Constantin Dicu .Acesta  face parte din proiectul ' TEATRU IN TVR ' .
  Pe 10 august se implinesc 60 de ani de la primul spectacol de teatru jucat in direct la TVR,pentru ca atunci nu exista suport pentru a se inregistra spectacolele,indiferent cum se jucau acestea,bune sau rele erau transmise in direct- spectacolul Piatra din casa in regia lui Constantin Dicu  se doreste a fi un omagiu adus teatrului.Am ajuns la TVR exact cand s-a terminat primul snur si interpretii acestui spectacol jucasera in hainele de zi cu zi,s-a luat o pauza de o ora si jumatate pentru pregatirea unei ultime repetitii insa imbracati in costumele de scena.Trebuie sa va spun un secret,acest spectacol are in distributie mai multi angajati din televiziune si mai trebuie sa va spun cand am auzit ca se lua o pauza atat de mare m-am speriat,zicandu-mi ce voi face eu in acest timp.Insa aceasta spaima a trecut repede pentru ca pauza a fost mai mult pentru actori,pentru ca oamenii din spatee scenei aveau multe de facut.           In jurul meu oamenii discutau despre pregatirea spectacolului,despre interviurile ce vor fi luate unor personalitati din lumea teatrului de catre Mirela Nagit , si pentru mai multe detalii va transmit comunicatul primit de la dna Andra Gavril legat de acest eveniment :

       " Suntem dornici să dezvăluim comoara pe care pelicula a păstrat-o, prin urmare vă invităm în 10 august la o Ediție Specială dedicată teatrului tv. Discuția va fi transmisă în direct pe TVR 2 și va fi moderată de către jurnalista Mirela Nagâț.
Vor depăna amintiri despre teatru tv: Victor Ioan Frunză, George Mihăiță, Alexa Visarion, Ileana Lucaciu, Ioana Prodan, Titel Paraschivescu, Alice Georgescu, Rodica Mandache, Dominic Dembinski, Silviu Jicman, Florin Zamfirescu, Constantin Dicu.
Dorim să abordăm cei 60 de ani ai Teatrului Național de Televiziune în 3 etape:
• primii 20 de ani – începuturile – prin prisma spectacolelor producţie proprie redifuzate în luna iulie: Unchiul Vanea, Jurnalul unui nebun, Căsătorie cu de-a sila, Năpasta, Chiriașul;

• următorii 20 de ani - maturitatea și prezentul – prin prisma spectacolelor producţie proprie planificate pentru redifuzare în luna august: Un timbru rar, Aranca, Îl osândesc jurații;


• cei mai recenți 20 de ani – prin prisma spectacolelor producţie proprie planificate pentru redifuzare în luna septembrie: Pavilionul cu umbre, Milionar la minut, Vinovatul, Vandalul. "
 

Ceea ce am vazut m-a bucurat si m-a surprins in mod placut,fiecare stia ce are de facut,toata lumea se implica,si mai ales nimeni nu se mira de prezenta mea acolo.Timpul a trecut foarte repede,asa ca inainte de a vedea spectacolul pe scena ,am trecut un pic pe la carul tv sa vad spectacolul si intr-un alt mod....
Si a inceput spectacolul...am avut mici emotii gandindu-ma ca ar putea sa nu imi placa,prea am venit foarte deschisa la acesta.Am fost cucerita inca  de la primele replici .Subiectul e foarte interesant ,cu mult umor,actorii (acum fiind in  costumele de teatru  ) sunt foarte energici,transmit voie buna,si cei care vor vedea spectacolul azi in direct la TVR imi vor da dreptate.Am mai observat la cei care au jucat in aceasta seara acest spectacol,o bucurie aparte si mi-am amintit ca am vazut o mica secventa la televizor cand se vorbea de acest spectacol ,in care Tudor Furdui(fiul actorului Dumitru Furdui)spunea ca imediat ce termina de spus jurnalul,fugea repede la repetitii,
Mai jos redau din nou din comunicatul primit legat de acest eveniment:

" În aceeaşi seară a zilei de joi 10 august, discuția despre teatrul de televiziune urmează a fi completată printr-o reverenţă a unei echipe “teveriste”, constând în cea mai recentă premieră, producție proprie: „Piatra din casă”, o comedie după Vasile Alecsandri și B.P. Haşdeu, cu muzica originală, semnată Alexandru Adolf Flechtenmacher (autorul primei operete româneşti). În decembrie 2016 s-au împlinit 200 de ani de la primul spectacol în limba română la Iaşi (decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Gessner, jucată în casa hatmanului Constantin Ghica) şi din decembrie 1956 - pionieratul teatrului tv – au trecut până la această premieră şase decenii de căutări şi explorări ale acestei forme de teatru, cu sute de creaţii de neuitat şi milioane de momente din care dorim a fi evocate cât mai multe cu putinţă.
Distribuţia spectacolului, adaptat și regizat de Constantin Dicu (în ordine alfabetică): Sever Bârzan,Corina Dănilă, András Demeter,Tudor Furdui, Bogdan Ghiţulescu, Mihai Melinescu, Cătălin Mireuţă, Carmen Movileanu, Claudia Nicolau, Mihai Răzuș, Gabriela Valentir. Premiera oficială a spectacolului va fi transmisă, de asemenea, în direct pe TVR 2, în cadrul Ediției Speciale, așa cum se făcea teatrul tv la începuturi. Știați desigur că primele spectacole de teatru tv realizate de către Televiziunea Română erau transmise în direct din studio. Acest lucru se întâmpla pentru că entuziasmul și talentul creatorilor de teatru erau cu mult înaintea tehnologiei: pur și simplu nu exista nicio posibilitate tehică de a înregistra ceva. Nu exista suportul. Așa că totul era „pe viu”.

        Chiar daca am facut fotografii in timpul spectacolului,nu postez acum nimic deoarece doresc sa descoperiti fiecare magia acestuia.Asadar,va invit azi 10 august si maine 11 august in curtea Televiziunii Romane sa vedeti un spectacol deosebit,Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu