summer_general300x250.jpg

camere foto

joi, 10 noiembrie 2016

Tudor Costin Sicomas


        Azi voi vorbi si povesti despre regizorul Tudor Costin Sicomas pe care l-am cunoscut fireste intr-o sala de teatru.Tudor impreuna cu citiva prieteni a fondat un mic teatru,avand denumirea de 'Teatrul de Pica '
Va recomand cu mare drag spectacolele lui,deoarece sunt foarte bune,nici un spectacol nu seamana unul cu altul si va aduc multa bunadispozitie .La spectacolele sale e si light-designer,alteori  actor si alteori doar spectator.
 


Ceea ce mi-a placut la Tudor si echipa sa ,e faptul ca sunt mereu binedispusi ,pusi pe sotii si totodata foarte seriosi atunci cand vorbim de spectacolele lor.Un lucru foarte important pe care vreau sa il mentionez ,e acela ca dupa spectacol poti vorbi cu ei,sa ii feliciti daca ti-au placut sau sa le spui ce nu ti-a placut,sau sa le spui cum ti-ai imaginat tu anumite scene si asta pentru ca ei sunt deschisi dialoguluiLui Tudor ii place mult ceea ce face,insa simte nevoia de a face si alte activitati,astfel el scrie in Revista Teatrala Radio,a realizat cateva filmulete live in care diseca foarte pertinent diverse evenimente din Bucuresti(pot fi gasite pe you tube)


Si pentru ca ii place sa surprinda publicul de fiecare data,la vernisajul expozitiei fotoclubului Close-Up' Bucuresti -Micul Paris ' a fost fantastic avand un mic recital  cu o sceneta de  I.L.Caragiale - D'ale lui Mitica.S-a potrivit perfect in aceasta atmosfera si dovada stau zecile de fotografii facute lui Tudor la aceasta expozitie.L-am rugat pe Tudor sa imi raspunda la cateva intrebari...

  1.Ce te-a determinat sa alegi drumul catre teatru?

      Oh, intrebarea e pe cat de simpla, pe atat de grea. 
      Cred ca de mic am fost atras de lumea scenei. Si aici nu ma refer doar la teatru, ci la arta, in general. Facand pian din copilarie, am fost obisnuit sa urc pe o scena, in fata unui public si sa “ma produc”. Asa ca tracul a disparut de timpuriu. 
     Si uite asa, usor usor, am inceput sa ma indragostesc de sentimentul unic de a fi acolo sus, in fata tuturor. Apoi, cu timpul, am realizat ca e mare nevoie ca un om de teatru sa aiba o pregatire teoretica temeinica. 
   Si iac-asa am descoperit teatrologia, pe care am studiat-o cu placere. 
Dupa care, am inceput sa imbin stiinta teoretica cu practica. Asa ca acum fac si cronica teatrala si putina actorie, si putina coordonare scenica (nu indraznesc sa o numesc regie) si chiar si scenaristica. Imi place, cu alte cuvinte, sa fiu un artist complet. Cat de complex sunt, asta ramane la latitudinea altora.


2.Daca ai avea posibilitatea sa dai timpul inapoi,ai alege tot acest drum?

   Bineinteles. Tot lumea artei ar fi cea in care m-as simti bine. 
Poate ca, pe alocuri, mi-as fi dorit sa studiez mai temeinic muzica. Dar, oricum, tot pe scena as alege sa fiu. Si, de ce nu, poate ca in timp o sa imi perfectionez si alte laturi.3.Spune-mi te rog cum crezi ca vor fi spectacolele de teatru peste 10 ani?

       Hmmm… Din nou ma pui in dificultate. 
      Teatrul este un organism viu. In continua schimbare. Imi place sa cred ca, odata cu schimbarile
  de tot felul (tehnologice, religioase, sociale), teatrul va urma si el aceste metamorfoze si le va include. 
      Nu vreau sa cred ca teatrul viitorului va fi tributar conservatorismului. Teatrul si arta, in general,     trebuie sa reflecte societatea si noutatile ei. Asa ca nu pot spune cum va arata exact teatrul peste 10     ani. Dar pot spera ca va ramane o oglinda a societatii.
     Si mai sper ca actorul sa redevina centrul atentiei si al preocuparilor teatrale.

                                                         

         
4.Sa faci o invitatie la teatru ,in general, de ce sa vina lumea la teatru.

     Invit toti iubitorii de frumos, dar si toti iubitorii de viata sa paseasca in teatru. Nu vreau si nu pot sa fac recomandari. Nu asta e scopul meu. 
     Fiecare om trebuie sa descopere propriile preferinte teatrale. Ca orice forma de arta, si teatrul este subiectiv. Asa ca orice ar fi, mergeti la teatru. 
    Va va ajuta sa deveniti mai buni, mai frumosi.
    Va va ajuta sa va (re)descoperiti.
5.Sa faci o invitatie la teatru - la spectacolele tale.

Acum imi pot permite sa fiu subiectiv si sa va arunc invitatia de a vedea spectacolele trupei “Teatrul de Picã”. Din simpla dorinta de a va oferi dumneavoastra un alt tip de teatru. Ceva ce inclina spre neconventional. Spectacolele noastre vorbesc despre aici si acum. Despre realitatea imediata. Avem spectacole-manifest, fie ele comedii sau drame. Asa ca va invit sa vizionati cele trei titluri pe care le avem in repertoriu: “Portrete I – Ceainaria”, “Portrete III – Purgatoriul” si “Ne dati ori nu ne dati”.             
                       


Adăugați o legendă

                                              


Tudor va invita sa vedeti spectacolele lui,si pentru a va convinge ca tot ceea ce am spus aici e adevarat va prezint programul spectacolelor pentru urmatoarea perioada pentru a merge sa le vedeti.
(nu am trecut la toate ora si locatia pentru ca Tudor vrea sa ne tina putin in suspans si sa ii urmarim pagina de facebook pentru a afla aceste date)


17 Noiembrie  - Captiv in teatru ora 19.30 la Ceainaria Artea (Premiera)

26 Noiembrie  - Portrete III (Purgatoriul)

 8 Decembrie -Ne dati ori nu ne dati ?

11 Decembrie - Portrete I  la Ceainaria Urbana

17/18 Decembrie - Portrete II (Caragiale Variete) - PremieraNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu