summer_general300x250.jpg

camere foto

sâmbătă, 17 mai 2014

Roxana Docan



Bucuriile pe care mi le-a oferit teatrul sunt nenumarate. Prieteniile care au luat nastere in  aceasta lume, cu oameni minunati, sunt unele dintre minunatele daruri primite aici. Pe Roxana am cunoscut-o la teatru: eu imi cautam locul de pe bilet, iar ea m-a abordat, stiindu-ma de pe arhicunoscutul Facebook. Nu a durat mult si am devenit bune prietene. Am descoperit un om cald si cu  suflet mare,  dar si un bun profesionist.
 Roxana e light design &sound, omul din spatele scenei, pe care spectatorii nu-l vad niciodata , insa se regaseste in reusita  spectacolului de teatru. 
Unul dintre scopurile existentei acestui blog este si prezentarea celor care stau in spatele scenei, fara de care teatrul nu ar mai fi la fel. Am vazut-o pe Roxana cum lucreaza in timpul unui spectacol si recunosc ca m-a fascinat  ceea ce iese din miinile ei la pupitrul tehnic. E foarte rabdatoare, atenta la ce se petrece pe scena si in jurul ei si, mai ales, este un om pe care te poti baza in orice situatie.
 Pe langa toate acestea, Roxana este inzestrata si cu darul povestirii, as sta ore in sir sa o ascult povestind. Cel care i-a ghidat pasii spre lumea teatrului a fost tatal ei, Ionel Docan, si el om de teatru,angajat al Teatrului National.



Am intrebat-o de ce a ales aceasta meserie ,si iata ce a raspuns:

'Crescand intr-o familie in care tatal meu  era maistru de lumini la teatru,si mergand cu el la repetitiile          spectacolelor in cadrul carora el exercita aceasta meserie,usor ,usor am descoperit ca ma atrage aceasta disciplina a artei spectacolului, adica design  de lumini.Odata cu trecerea timpului mi-am realizat acest vis si la momentul prezent este meseria pe care o practic cu mare bucurie si satisfactie.
Primul meu proiect de teatru ca light-designer l-am avut cu regizorul Radu Apostol. Era pentru prima oară când lucram împreună. A venit la teatru şi a spus: „Eu am un text al Mariei Manolescu și vreau să fac un spectacol în cadrul Teatrului Foarte Mic.” Noi ne ştiam din vedere, de la facultate, pentru că era profesor. Ne-am întâlnit, am discutat textul, şi aşa am ajuns light designer la „Ca pe tine însuţi”. Am lucrat împreună cu Radu Apostol, am repetat, am făcut plantaţii de lumină noaptea. A fost unul dintre proiectele de care imi aduc aminte întotdeauna cu drag,urmand apoi sa colaboram la un alt proiect de teatru educational care s-a numit “Familia offline”
Alte proiecte la care am colaborat si care mi-au adus mari satisfactii au fost Marea Iubire a lui Sebastian, si “Doamna fara nimeni” in regia  Dianei Maria Mihailopol, doua spectacole care imi sunt foarte apropiate sufletului.
Niciodata nu am sa regret ca am ales acest drum in viata.'


Ionel Docan si Roxana Docan

2.Invitatie generala la spectacolele de teatru!

' Teatrul ofera bucurie,emotie si te face sa treci mai usor peste greutatile vietii, sa iubesti mai mult tot ceea ce ne inconjoara, sa te regasesti cate un pic in fiecare poveste care se spune pe scena.De aceea, recomand tuturor oamenilor sa mearga la teatru pentru ca acolo se creaza o lume in care visul poate deveni realitate si pot trai cateva clipe de magie.'

Clasa noastra

Livada de visini

 3.Invitatie la spectacolele tale!

'La fiecare dintre  spectacolele  la care am colaborat am depus multa pasiune si suflet si de aceea imi permit sa va recomand cateva spectacole de teatru: Clasa noastra, Livada de visini, Interpretul, Marea iubire a lui Sebastian, Fa-mi loc! si Doamna fara nimeni.'
Interpretul
Marea iubire a lui Sebastian
Doamna fara nimeni
Fa-mi loc