summer_general300x250.jpg

camere foto

marți, 3 iulie 2018

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu - FITS 2018


Anul acesta am ajuns din nou la Festivalul International de Teatru – Sibiu FITS  2018, unde m-am intilnit cu o mulțime de oameni dragi, am facut cunosținta cu alții, intr-un cuvant a fost MINUNAT.
Prima mea zi de festival a fost 11 iunie. Am ajuns in jur de ora 13 in Sibiu, m-am cazat si am fugit sa vad un spectacol: Laptele mamei, spectacol de dans al companiei israeliene de dans Kibbutz Contemporary Dance Company. A fost un spectacol  deosebit, cu Artisti Dansatori foarte buni care  reuseau sa te prinda in joaca lor  -a se citi dans - pe scenă .Aici  am avut prima intilnire cu Liliana Lircă.
       



Apoi am mers putin la plimbare prin Sibiu,pentru a revedea celelalte spații de joc.


Anul acesta au participat 3300 de artisti din 73 de tari care au prezentat 525 de evenimente, un record absolut al acestui festival. S-a dorit a fi mai deosebit fața de alți ani deoarece a fost a 25-a ediție.


Imi doream de mult să văd spectacolul Hedda Gabler, un spectacol de Botond Nagy cu o distribuție de excepșie: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Cendana Trifan, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Arina Ioana Trif, Cristina Ragos. Este un spectacol superb care  se referă la complexitatea și fragilitatea șrelațiilor interumane, blândețea și vulnerabilitatea oamenilor. Încă o dată mi s-a confirmat că avem și noi mari actori care pot sta cu fruntea sus alaturi de artisti din oricare colț al lumii. Un mare recital a oferit actrița Ofelia Popii: e formidabilă,o urmăream tot timpul,avea o expresie a feței foarte sugestivă.Colegii ei i-au ținut isonul, toți si-au interpretat rolurile cu maiestrie. După terminarea acestui  spectacol, din partea Lidl s-au oferit flori pt toti din public cu mesajul : ' CELEBRĂM ARTIȘTII '




Dupa spectacol am continuat traditia din fiecare an: aceea de a ma duce  in curtea teatrului. Aici ma intalnesc mereu cu foarte multi oameni din Bucuresti. M-am si amuzat la un moment dat - in Bucuresti nu ne vedem,insa aici ne intalnim (Gabriela Iacob,Cristi  Iacob,Rares FlorinStoica –au venit cu spectacolul Teatrului Mic –Karamazovii),Elena Loreta Popa, precum si cu cei din Sibiu Petruta Popescu,Claudia Maior, Ioan Paraschiv, Iustinian Turcu,Daniel Neagu.



A doua zi dimineață am fost la conferință la libraria Habitus, unde George  Banu i-a avut ca invitați pe Michel Ribes, managerul Théâtre du Rond-Point, locul în care sunt susținute scrieri dramatice contemporane și pe Matei Visniec.










Azi am facut primele fotografii pentru rubrica mea nouă pe facebook –Întalnirile FITS 2018201













Dupa o mică plimbare prin Piața Mare ,am mers să văd spectacolul PAN’ LA RAI – recital al artistului Adrian Naidin. In deschiderea acestui concert au interpretat Olivia-Corbin Philip si Catalin Neghina. Ajungând mai devreme la acest concert,am reușit să ii fac lui Adrian Naidin o fotografie cu Loreta Popa.



Iar dupa un concert de muzica cel mai bine se potriveste un spectacol de teatru, spectacol  tot al teatrului Radu Stanca din Sibiu : Vedere de pe pod  in regia lui Eugen Jebeleanu, scenografia Velica Panduru  si distribuția : Mihai Coman, Andrei Gîlcescu, Raluca Iani, Simona Negrilă, Ioan Paraschiv, Vladimir Petre, Viorel Rață, Vlad Robaș, Ciprian Scurtea, Cristian Timbuș, Cendana Trifan. Un spectacol care se refera la anii ’50, când America era un refugiu pentru imigranții europeni care voiau o viață decentă, atât pentru ei, cât și pentru familiile lor.


Am rugat-o pe Cendana Trifan,actrița din spectacolul  '' Vedere de pe pod '' să îmi spună câteva cuvinte despre festival.
Cendana Trifan :


   '' Cred că FITS, este atât pentru artiștii care-l “trăiesc” cât și pentru publicul care-l “respiră” - o gură de aer proaspăt.
FITS înseamnă 10 zile pline de culoare, de parfum, de muzică.
FITS - perioada in care regret cel mai mult că nu pot cumpăra timp.''


Cendana Trifan & Claudia Maior

M-am bucurat să văd de fiecare dată un public numeros, indiferent de tipul spectacolului : dans sau teatru , și mai ales foarte mulți tineri. Când mă întâlneam cu câte un cunoscut prima intrebare era: ce spectacol ai văzut, după care urma: ăi ce urmează să mai vezi azi. M-am bucurat că și anul acesta am văzut mult teatru, am respirat teatru, am făcut cunostință cu oameni din teatru...din ce scriu pare prea ...mult, insă niciodată nu mă satur să văd spectacole. Și mă bucur să văd că vin tot mai mulți oameni spre această formă de artă.


Spre șfârsitul zilei am văzut - Revoltă prin muzică – din Spania , un spectacol muzical de circ contemporan care spune povestea unei răscoale dintr-o comunitate mică. Artistii cântau la orice nimereau  in zona lor:  butoaie , la ceaun, la un stâlp...reuăeau să te facă să nu mai miști, să fii atent la ce se întâmplă pe scenă. Unul dintre ei a venit la mine inainte de spectacol, insă nici nu a apucat să facă ceva, pentru că m-a luat prin surprindere și m-am speriat. S-a amuzat teribil de situație.


Am observat anul acesta că la majoritatea spectacolelor  s-a interactionat foarte mult cu publicul, tot timpul artistii au incercat un dialog cu publicul sau să le sufle in...ceafă – așa cum a făcut unul din actorii spectacolului  '' Revoltă prin muzică ''
    
    O nouă zi, o noua conferinta-13 iunie 2018  -dialog Octavian Saiu cu artiștii de la '' Casa din  Roata '' cu Kirsty Jackson și Barney White din Marea Britanie ,  ,care au spus că au fost tare incântati de cum i-a primit publicul. La conferința de presă actrița Jeni Barnard a povestit că la un moment dat ea cade din roată și toată lumea se sperie in special copiii, moment care ii place foarte mult. Au mai spus că ei dau impresia că improvizează foarte mult dar, de fapt, fiecare moment e foarte bine gândit și tot ceea ce iși doresc e să provoace emoție.





















Aici,la Teatrul Gong am vazut Forța Renașterii,un spectacol de opera din China,care m-a incântat foarte tare,mi-a placut subiectul precum si interpretarea artistilor.M-a uimit frumusețea interpretei principale,parca era din povești.La final de spectacol,actorii au facut un anunț către public- cei care doresc sa faca fotografii cu ei,sunt invitați pe scenă.Foarte draguți ,cât am stat lânga ei au reusit să imi transmită multă liniste.









O bucurie să revăd doi oameni dragi,pe care i-am cunoscut acum 5 ani când am venit pentru prima oară la festival.Și ma refer aici la Franciska Elvira Coman si Daniel Neagu,amândoi lucrând la acest teatru.













Și doresc să adaug și revederea cu Bogdan Saratean in cadrul lecturilor de la Humanitas,unde reusesc si eu sa il fotografiez in fiecare an :))


Și repede, repede a sosit ziua de 14 iunie, zi în care am fost la o nouă conferință, unde Octavian Saiu l-a avut ca invitat pe regizorul Stan Lay, un mare regizor japonez foarte apreciat și iubit in țara sa. A  fost o bucurie să particip la coferințele tinute de Octavian Saiu cu diverse personalitați din lumea intreagă. Și la aceasta conferinta a fost prezent Constantin Chiriac, el onorând pe cei din sala, atat cu prezența sa, cat și cu recitarea unei poezii .

Mi-a plăcut faptul că la acest festival ,s-a imbinat tare bine dansul și muzica cu teatrul,am reușit să văd puține spectacole,insă toate pe care le-am văzut  mi-au plăcut tare mult,mi-au dat o stare de bine,m-au făcut să râd și să plâng.Festivalul de anul  acesta l-am simțit și trait mai puternic față de alți  ani.Cu siguranță,nu o să îl uit așa ușor.




















În cadrul acestui festival s-au lansat mai multe cărti,unele fiind de la Editura Nemira.




Prima lansare de carte la care am participat a fost in data de 13  iunie la Libraria Habitus - loc unde se desfasoară si conferințele de presă.Cartea s-a numit VASLAN NIJINSKI,JURNAL NECENZURAT –traducerea din rusa de Raluca Radulescu.A fost un dialog foarte interesant intre George Banu,Ana    Nicolau si Raluca Radulescu .Actorul delaTeatrului National Radu Stanca -
 .Actorul de la Teatrului National Radu Stanca -
Iustinian Turcu -sub îndrumarea lui Eugen Jebeleanu ,a citit puțin din aceasta carte.