summer_general300x250.jpg

camere foto

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Alexandru Nagy




      Am avut bucuria de a-l cunoaste pe regizorul si actorul Alexandru Nagy,intr-un context mai altfel.
Si anume,la Aeroport Otopeni,unde s-a jucat spectacolul 'Ne vom revedea in anul care a trecut' avand in distributie pe Catalina Mustata,Mihai Smarandache,Meda Victor si Gelu Nitu.
Un spectacol plin de umor,cu multe situatii schimbatoare si mai ales cu un final surprinzator.M-am uitat un pic in jurul meu , si am vazut oameni foarte concentrati  si atenti la spectacol chiar daca se juca intr-un spatiu neconventional .Am aflat si faptul ca e primul spectacol din Romania care se joaca la Aeroportul Otopeni .
Alexandru Nagy este un regizor foarte creativ ,caruia nu ii place sa mearga pe drumuri batatorite.Alexandru  ales un drum nou-acela de a face teatru in spatii neconventionale (hale,acoperisuri,apartamente pe care le poate transforma in spatii de joc) si  luind ca parteneri actori tineri.





       Fireste,dupa acest spectacol m-am uitat sa vad ce piese a mai pus in scena Alexandru Nagy si asa am ajuns la Teatrul Mignon sa vad spectacolul 'Cabaretul Cuvintelor'   de Matei Visniec,avand in distributie actori tineri si foarte talentati - Aida Avieritei,Ionut Nicolae,Octavian Costin si Stefan Pavel.




       Si usor,usor incep sa vad spectacolele lui Alexandru....
        Urmatorul spectacol vazut  - ' Omul Pubela'  teatru descompus de Matei Visniec,unde am avut bucuria de a-l avea alaturi de noi si pe autor.Un spectacol pe care eu l-am trait in premiera,deoarece se joaca  pentru 8 spectatori care se plimba  impreuna cu actorii prin sufragerie,baie,bucatarie,si unde reusesti sa simti si sa traiesti emotia fiecaruia..Mi-a placut foarte mult spectacolul datorita originalitatii lui.Seara s-a incheiat cu o cupa de sampanie alaturi de actori si autor.



L-am rugat pe Alexandru Nagy sa imi raspunda la cateva intrebari:

         1.As dori sa aflu de ce ai ales profesia de regizor,ce te-a determinat sa alegi aceasta profesie?

Am ales in primul rand profesia de actor, determinat fiind de mediul in care am crescut si de familia mea, in care arta a fost mai mult decat o profesie, a fost un fel de a fi, inconjurat si incurajat fiind de artistii de acasa, am ales drumul teatrului inca din scoala generala. Am devenit regizor din nevoia de a coordona, din nevoia de a ma exprima si prin altii sau printr un intreg mecanism complex care se ascunde in spatele oricarei forme de spectacol.




2.Am sa te rog sa faci o invitatie la teatru cititorilor acestui blog...

Cine nu merge la teatru pierde foarte multe indicii despre om in general. Teatrul e o zona de dezbatere publica din care fiecare poate sa inteleaga si sa traga concluzii referitoare la natura umana. Concluzii foarte folositoare in viata de zi cu zi dar si in raport cu menirea fiecaruia si sensul vietii. Povestile pe care teatrul le dezvaluie sunt absolut esentiale pentru o dezvoltare armonioasa a sufletului si a inteligentei oricarui om. 
Vino la teatru si vei pleca altfel.









3.Si o invitatie la spectacolele tale...si unde pot fi vazute.

Ca regizor puteti sa ma urmariti in Cabaretul Cuvintelor de Matei Visniec la Teatrul Mignon, In Starshitting de Jean-Lorin Sterian la spatiul performativ 8pt ,ca actor in Steaua fara nume de Mihail Sebastian la Teatrul Elisabeta, in regia Danei Rotaru , in Tabloul dupa Eugen Ionescu la spatiul performativ 8pt sau in Buzunarul cu paine de Matei Visniec in regia lui Alexandru Bogdan la B52 Theatre .